Протоколно определение от 01.10.2020г. по гр.д. № 43/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът счита, че следва да одобри постигнатото между страните по делото споразумение, тъй като същото не противоречи на закона и морала и затова, на основание чл.234 ГПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА споразумението постигнато между страните по делото със следното съдържание: Днес 01.10.2020год. в гр.Чепеларе, общ.Чепеларе, обл.Смолян, се сключи настоящото, между подписаните:

1. Н.С.Ч.  с ЕГН ....., с адрес в гр.Ч., общ.Ч., обл.С., ул.” .....” № ...., в качеството си на ищец по гр.д.№43/2020г. по описа на РС-Чепеларе

и

2. П.М.Ч. с ЕГН ...., с адрес: с.Б., общ.Д., обл.С., ул.“....“№ ..., в качеството си на ответник по гр.д.№ 43/2020г. по описа на РС-Чепеларе, с което страните уреждат всички всички спорове, предмет на разрешаване по гр.д.№ 43/2020г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе,  в следния смисъл:

1. Страните се споразумяват СЪВМЕСТНО ДА УПРАЖНЯВАТ РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на децата А.П.Ч. с ЕГН .... и А.П.Ч. с ЕГН ......

2. ОПРЕДЕЛЯ се местоживеенето на децата да съвпада с това на майката Н.С.Ч. с ЕГН ....., което понастоящем е в гр.Ч. ул."....." № .....

Онези родителски права, които по естеството си предполагат непосредствен контакт с децата А.П.Ч. с ЕГН .... и А.П.Ч. с ЕГН ..... (в частност, но не само, на съвместно живеене, грижи, възпитание, надзор, контрол, отглеждане, формиране на възгледи и образование) се упражняват във всеки момент от онзи родител, при когото децата се намират.

3. Бащата П.М.Ч. има право да взема децата и да се грижи за същите - сам или с помощта на трети лица /в това число негов партньор, с който живее във фактическо съпружеско съжителство или роднина/, в своя дом или на друго място, по всяко време, като е предупредил майката поне 2 дни предварително за деня, в който ще ги вземе и за периода в който децата ще живеят при него.

Във всички случаи П.М.Ч. е задължен да се съобрази с учебните занятия и ангажименти на децата в училище и детската градина, като по изключение са допустими отсъствия на децата от учебни занятия, след уговорка с класния ръководител и отговарящия педагог в детската градина.

Инцидентното или трайно отклонение от правилата по това споразумение нито създава ново обичайно правило, нито дерогира правилата по това споразумение, които не са били спазени.

4. Всеки от родителите може да взема при себе си децата за посрещане на своите лични празници- рожден и имен ден;

4.1. Всяка четна година децата ще празнуват своите лични празници по местоживеенето на майката, а всяка нечетна година ще празнуват личните си празници по местоживеенето на бащата.

4.2. Всяка четна година децата ще празнуват Коледните празници по местоживеенето на майката, а новогодишните празници на същата година по местоживеене на бащата.

4.3. Всяка нечетна година децата ще празнуват Коледните празници по местоживеенето на майката, а новогодишните празници на същата година, по местоживеене на бащата.

5. П.М.Ч. се задължава да изплаща на Н.С.Ч., ежемесечна издръжка за всяко от двете деца, в размер на минимално дължимата такава, съгласно правилото на чл.142, ал.2 от СК, в срок до края на месеца за който се дължи, като първия месец за който ще се дължи издръжка е месец октомври 2020 г. и същата е дължима до 31.10.2020 г.

5.1. П.М.Ч. не дължи изплащане на издръжка за децата в месеците, в които съответното дете/децата са били отглеждани от него за повече от 15 дни през съответния месец.

6.1. Майката Н.С.Ч. заявява отказ от предявения иск с правно основание чл.149 СК, а именно заявява отказ от присъждане на издръжки за двете деца, за период от една година преди датата на завеждане на ИМ.

6.2. Майката Н.С.Ч. заявява отказ от предявения иск за присъждане на месечна издръжка за двете деца за периода от датата на завеждане на исковата молба до датата на одобряване на настоящото споразумение.

7. Всички въпроси относно образованието, професионалното и кариерно развитие, здравословното състояние и други важни въпроси, касаещи здравето, живота, възпитанието и въобще интересите на децата се решават, съвместно от двамата родители, като в тежест на родителя взел съответно решение в конкретния случай, е да докаже, че е получил за същото съгласието на другия родител, като доказването на това съгласие става, включително, но не само, чрез използване на всякакви средства и технологии.

8. Доколкото е налице родителско отчуждение на двете деца по отношение на бащата, родителите се задължават за период от поне 1 година, считано от одобряване на настоящото споразумение от съда,  да осигурят съвместни срещи и консултации на бащата и децата с избран от бащата психолог, за преодоляване на родителското отчуждение. Посещенията при психолог, включително и покриването на пътните разходи, ако се налага пътуването на децата и другия родител в място извън местоживеенето им, ще се поемат от бащата. В случай, че психолога препоръча това, срещите и консултациите могат да продължат и след изтичането на определената 1 година.

9. С настоящото страните уреждат всички свои спорове, към настоящия момент и се задължават да изпълняват стриктно уговореното.

10. Всяко нарушение на настоящото споразумение съставлява основание изправната страна да преустанови изпълнението на насрещните си задължения и да предяви пред съда иск с който да претендира именно тя да упражнява самостоятелно родителските права и да и се изплаща издръжка за децата.

11. Издръжките на двете деца ще се заплаща по банков път, по следната банкова сметка на майката - IBAN: ...., намираща се в „....“АД, с титуляр Н.С.Ч. или чрез парични преводи чрез „Еконт експрес” ООД.

12. Всички разноски, направени във връзка с производството по настоящото дело, ще се поемат от страните така както са направени, а разноските за дължими държавни такси, включително и тази за завеждане на делото, се поделят между страните по равно.

 

...............................................................................................................................................

 

Съдът счита, че с оглед на обстоятелството, че по делото беше одобрено споразумението представено от страните, производството следва да бъде прекратено, като на основание чл.78, ал.9 ГПК на ищцата А. следва да се върне половината от заплатената държавна такса за образуване на делото в размер на 25,00 лева по посочената от нея в споразумение банкова сметка. Съгласно чл.7, т.2 от Тарифата за държавни такси, които се събират от съдилищата по ГПК върху споразумението за издръжка се заплаща държавна такса 2 на сто върху тригодишните платежи. В случая доколкото родителските права ще се упражняват съвместно от двамата родители, съдът, счита че държавната такса, която е в общ размер на 219.60 лв. следва да се заплати от тях по равно, а именно по 109,80 лв. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 43/2020 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, поради одобрено споразумение.

ОСЪЖДА Н.С.Ч. да заплати по сметка на Чепеларския районен съд в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса по чл.7 т.2 от ТДТСГПК, в размер на 109,80 лв.

ОСЪЖДА П.М.Ч. да заплати по сметка на Чепеларския районен съд в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса по чл.7 т.2 от ТДТСГПК, в размер на 109,80 лв.

Сумата 25,00 лева представляваща половината от заплатената от ищцата държавна такса за образуване на делото да й бъде върната по посочената от нея банкова сметка в споразумението.

Определението за прекратяване подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред Окръжен съд гр.Смолян.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 13,20 часа.